Waarom staat dat ene nare verhaal er ook in?

Post Image

God is liefde. Dat is misschien wel het belangrijke dat we over kunnen zeggen. En veel verhalen in de Liedjesbijbel komen daar ook op neer.

Maar soms… Soms is dat niet meteen even duidelijk. Verhaal #7 gaat er bijvoorbeeld over dat God vraagt aan Abraham om zijn zoon Isaak te offeren. Wat?!

We hebben er veel over nagedacht of dit een verhaal is dat in een kinderbijbel thuishoort. Het is een verhaal waarover veel misverstanden bestaan en waar kinderen ook lastige gedachtes bij kunnen krijgen.

Het belangrijkste was dat we ontdekten hoe er in de Joodse traditie over wordt nagedacht. Daaruit blijkt dat de Joodse uitleggers dit verhaal zien als een soort test aan Abraham, waarbij God juist wil aangeven dat hij géén kinderoffers wil. En Abraham kan dat ook weten, omdat bij Ismaël God iets vergelijkbaars vraagt en het dan ook goedkomt.

Daarom hebben we ervoor gekozen eerst dat verhaal over Ismaël te vertellen, die ook op pad wordt gestuurd, met zijn moeder in zijn geval. Ismaël lijkt te gaan sterven, maar God redt hem. En dat verhaal – dat Abraham kende – koppelen we dan aan de opdracht om Isaak te offeren. Wat dus geen echte eis was, maar een test.

Dan is het nog steeds een ingewikkeld verhaal en we kunnen het begrijpen als volwassenen het maar liever overslaan. We hebben het echter opgenomen, omdat kinderen ook moeten wennen aan de lastiger bijbelverhalen. Je kunt niet een soort ‘softe’ versie van de Bijbel vertellen waarin iedereen lief doet voor elkaar en er nooit iets naars gebeurt, en de kinderen een paar jaar later ontdekken wat er écht staat…

We zien dit verhaal dus als een oefening, voor volwassenen én voor kinderen, om te leren omgaan met de ingewikkelder verhalen in de Bijbel. En daarvan gaan er vast nog wel meer komen…